top of page
Kat Met Blauwe Ogen

Home  >  Studies  

Lopende onderzoeken bij de kat

Ontdekking van merkers gelinkt aan vroegtijdige chronische nierziekte

Wat willen we te weten komen?

Er bestaat geen test om chronische nierziekte in een vroeg stadium op te sporen bij katten. Deze ziekte kan zich voor een langere periode verborgen houden, alvorens katten tekenen van ziekte vertonen. Eens deze ziekte wordt vastgesteld, is 75% van hun nieren echter al onherroepelijk beschadigd waardoor de behandeling eerder gericht is op het verlichten van de symptomen, in plaats van het vertragen van het ziekteproces vroeg in het verloop van de aandoening. Daarom zullen we met deze studie stoffen proberen opsporen in de urine, ook wel merkers genoemd, die het mogelijk maken de ziekte vroeger vast te stellen, waardoor de behandeling tijdig kan worden opgestart en zo uw dier kan genieten van een langere levensduur en betere levenskwaliteit.

Welke katten kunnen deelnemen?

  • Katten van alle leeftijden die reeds in het verleden gediagnosticeerd zijn met chronische nierziekte.

  • Gezonde katten vanaf 11 jaar.

 

​Katten in de gezonde groep mogen geen medicatie gekregen hebben de afgelopen 2 maanden voor de consultatie. Voor alle katten geldt dat er geen vaccinaties, ontworming of teken- of vlooienpreventie toegediend mag zijn de afgelopen 7 dagen.

CAT PNG.png

Hoe willen we dit onderzoeken?

Door bij zo veel mogelijk katten bloed- en urinestaaltjes te verzamelen, zullen we met gespecialiseerde technieken op zoek gaan naar merkers die gelinkt zijn chronische nierziekte. Dit zullen we doen door stalen van gezonde dieren te vergelijken met stalen van zieke dieren. Verder zullen we ook steeds de gezondheidstoestand nauwkeurig opvolgen met behulp van een uitgebreid lichamelijk onderzoek inclusief bloeddrukmeting en uitgebreide bloed- en urineonderzoek.

CAT floor.jpg

Geïnteresseerd om deel te nemen?

Neem hier een kijkje of contacteer ons voor meer informatie

Doctoraatsonderzoekers:

  • Laurens Van Mulders

  • Ellen Vanden Broecke

Promotoren: Prof. Dr. Sylvie Daminet & Prof. Dr. Lynn Vanhaecke 

 

HARTELIJK DANK VANWEGE ONS
& ALLE KATTEN MET CHRONISCHE NIERZIEKTE! 
bottom of page